L’escala de veïns

Fa uns dies vaig tenir l’oportunitat de ser-hi a un sopar – conferència sobre Federalisme amb Miquel Iceta i la resta de companys del Màster en Lideratge i Comunicació per a la Gestió Política.

Defensar el Federalisme com a opció per a millorar la relació entre Catalunya i la resta de l’Estat és la màxima que defensem al PSC davant l’actual onada independentista. La nostra proposta és l’opció més sensata d’ordenació d’un Estat plurinacional com és Espanya ara que sembla que l’Estat de les Autonomies fa aigües per tot arreu.

Un Estat Federal supondria per a Catalunya aquella justícia econòmica tant reclamada a les darreres dècades, però, què supondria per a la resta de les CC.AA.? A la conferència li vaig realitzar aquesta pregunta al senyor Iceta: Què li puc dir a un senyor Canari per a que accepti que el Federalisme també és bó per a la seva terra?

La seva resposta va estar relacionada amb la justícia entre territoris però crec que això ens preocupa més a nosaltres. Potser ens sentim més agraviats pel repartiment presupostari o per la poca comprensió a la nostra realitat Nacional, que els ciutadans d’altres territoris de l’Estat.

Si volem una Espanya Federal hem de tenir en compte quins beneficis poden treure la resta de comunitats, ja que això serà una desició de tots.

Visc a Catalunya des de fa 7 anys. Observo cada dia les necessitats de inversió d’aquesta Nació. Pago autopistes de peatge cada cop que passo pel Vallés, visc les deficiències del servei de rodalies cada dia i pateixo les cues interminables a les urgències del meu CAP quan em poso malalta.

Tot això i més coses ens fa entendre que estem maltractats per l’Estat, però no sóm els únics.

Encara que visc a Catalunya sóc Canaria, de la illa de Tenerife. He crescut en una terra meravellosa però amb moltes i moltes mancances. Allà no n´hi ha de peatges però la xarxa de transport públic  és insuficient  i fa, en molts casos, dependre del cotxe (a part de no tenir les autopistes que tenim aquí).

He sentit casos de persones del Nord de l’illa amb urgències greus que han mort en una ambulància per la distància entre el seu poble i hospital més proper. I ara que s’ha aconseguit, desprès d’anys de demanda, un hospital al nord, l’han convertit en un sociosanitari per manca de pressupost.

Canàries, que no és de les comunitats que menys aporta però tampoc de les que més, potser se beneficïi del PIB català però crec que igualment estaria millor amb una Federació.

El Federalisme que entenc acabaria amb el problema de titularitat de competències que patim actualment; li donaria pes i sentit al Senat que és la cambra on estarien representats els territoris, i el Congrès nomès estaria per a les lleis federals; deixaria de banda les duplicitats perquè no hi tindrien lloc  i per això cada territori es veuria beneficiat per la eficiència en la gestió dels pressupostos.

Tot això, que sembla tant complicat Miquel Iceta el va assimilar a una escala de veïns. Cadascú gestiona casa seva com vol, complint uns mínims de convivència i pagant i formant part d’una comunitat per a mantenir els espais comuns.

Cristina Díaz

Anuncis

Un pensament sobre “L’escala de veïns

  1. És veritat que sovint al pensar en les mancances de la pròpia terra no es veu els problemes que pateixen els veïns. Tota la raó dient que si, amb rigor, es treballés per superar-les a cada territori entre tots podriem gaudir d’un nivell de vida estable, amb una qualitat en l’Estat del Benestar i dels seus serveis, amb la capacitat perquè sumem entre tots però cadascú pugui prioritzar allò més necessari pels seus habitants. Com bé dius, una escala de veïns ben avinguda i racional.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s